Údržba pneumatik může ochránit vaše investice

15.09.2016 14:17

Využijte následující tipy, které vám pomohou mít navrch při údržbě pneumatik:

Zkontrolujte tlak v pneumatikách, abyste se ujistli, že jsou řádně nafouknuté. Podhuštění může vést k nadměrnému zahřívání, nerovnoměrnému opotřebovávání pneumatik, snížení účinnosti brzd a zhoršení jízdních schopností, což může způsobit strukturální nedostatky, jako je prasknutí pneumatiky nebo oddělení běhounu. Správné nahuštění létní pneumatiky maximalizuje její životnost, zlepší manipulaci vozidla, také zmenší spotřebu paliva a zlepší celkovou bezpečnost řidiče.

Dodržujte plán kontroly rotace pneumatika. Doporučené vzory rotace pro vaše vozidlo můžete nalézt v návodu k obsluze vašeho vozidla. Pravidelná rotace pneumatik vyrovnává a zlepšuje opotřebení zepředu dozadu a ze strany na stranu. Pamatujte: rotace pneumatiky nezabrání jejímu opotřebení, způsobenému opotřebením jejich mechanických komponentů.

Vyvážení pneumatik podle potřeby. Nevyvážení pneumatik se může projevit v případě průjezdu přes hrboly ve vyšší rychlosti. Vyvážení pneumatik je nutné při počáteční instalaci kol a opakovaně během výměny kol.

Výměna nových pneumatik znamená vyměnit buď celou soupravu nebo pár. Přidání pouze jedné nové pneumatiky do rotačního cyklu, může vést k nestabilitě vozidla a také může vytvořit manipulační problémy s vozidlem. Pokud jsou zapotřebí nové pneumatiky, měly by být zadní vyměněny za nové a ty částečně opotřebené zadní pneumatiky by měly být přesunuty do přední části vozidla namísto předních.

Když přijde čas pro uskladnění vašich pneumatik na příští sezónu, uložte je na temné a suché místo,  bez přístupu slunečního záření. Pneumatiky by neměly být skladovány v blízkosti rozpouštědel, maziv, olejů nebo jakýchkoliv jiných zařízeních, uvolňujících ozon, všechny tyto faktory mohou zhoršit účinek pneumatik.

Dbejte na abnormální opotřebení nebo poškození pneumatik. Dejte pozor na případné známky proražení, výskytu cizích těles,  prasklin a boulí.

Vždy mějte rezervní pneumatiku a kontrolujte, zda-li je správně nahuštěná a připravená k případnému použití. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat.