Jak připravit své auto na zimu

21.12.2015 17:13

Pro přípravu vašeho auta na zimu doporučujeme následující kroky:

- Pokud máte v plánu pravidelnou údržbu auta, doporučujeme ji provádět předtím, než nastane zima. Zima totiž zhoršuje existující problémy, jako například pískání, horší startování, horší výkon nebo špatný volnoběh.

- Zkontrolujte baterie a nabíjecí systém, aby dosahoval optimálního výkonu. Chladné počasí je pro baterie náročné.

- Vyčistěte, vypláchněte a nalejte novou nemrznoucí směs do vašeho chladicího sytému. Obecně byste toto měli provádět pravidelně každé dva roky.

- Ujistěte se, že topení, rozmrazovače a stěrače fungují správně. Zvažte použití zimních stíracích lišt a použijte do ostřikovačů kapalinu pro chladné počasí. Obecně platí, že byste stěrače měli vyměňovat každých šest měsíců.

- U pneumatika zkontrolujte hloubku dezénu a tlak. Pokud je u vás často sníh a náledí, zvažte speciální pneumatiky určené na kluzké silnice. V zimě by měl být tlak v pneumatikách kontrolován každý týden.

- Nechte zkontrolovat brzdy. Brzdový systém je nejdůležitějším bezpečnostním prvek vašeho vozidla.

- Zkontrolujte, zda váš výfukový systém nevypouští příliš oxidu uhelnatého. Ten může být nebezpečný při řízení v chladném počasí, kdy máte zavřená okénka.

- Zkontrolujte, že vnitřní a vnější osvětlení funguje a zda mají světlomety správný sklon.

- Buďte pečliví a vyměňujte olej a filtry v doporučených časových intervalech. Špinavý olej může v zimě vyvolat řadu problémů. Pokud žijete v chladné lokalitě, zvažte použití „zimního“ oleje. Požádejte automechanika, aby zkontroloval palivové, vzduchové, ale i převodové filtry najednou.