Bezpečnostní údržba

29.12.2015 15:22

Řídit bezpečně je chytré, řízení nebezpečných vozidel představuje mnoho nebezpečných obav. Zatímco rutinní záležitosti jako výměna oleje či rotace pneumatik jsou prospěšné, některé oblasti vašeho vozidla vyžadují údržbu, aby se zabránilo smykům v zimě. Předtím než začne zimní sezóna, zvažte následující tipy k údržbě:

Brzdy: Jak bylo uvedeno výše, pokud jedete po kluzké vozovce, trvá vašemu vozidlu déle, než zcela zastaví. Chcete-li se ujistit, že váš brzdový systém je připraven, zkontrolujte hladinu brzdové kapaliny. Nižší hladina může být známkou opotřebovaných destiček nebo rotorů. Pokud při stisknutí pedálů uslyšíte svištění nebo pištění, s největší pravděpodobností je třeba vyměnit brzdové destičky nebo rotory. Bez opravených nebo vyměněných brzd budete s vaším brzdovým systémem zápasit a hrozí jeho selhání.

Automobily pneumatiky: Bez správného dezénu nebude vaše pneumatika zimní schopna přilnout na silnici bezpečným způsobem. Samozřejmě, že na kluzkém povrchu může nesprávný dezén způsobit úplnou ztrátu kontroly nad vozidlem. Chcete-li zabránit takovýmto životu nebezpečným nehodám, zkontrolujte hloubku dezénu pomocí metody Penny.

Umístěte Penny mezi vzorek (dezén) vaší pneumatiky. Ujistěte se, že prezidentova hlava směřuje dolů do vzorku. Pokud je část jeho hlavy pokrytá, máte správný dezén. Pokud ne, měli byste předtím, než vyrazíte na suchou, mokrou či zledovatělou vozovku, vyměnit vaše pneumatiky.

Vlastnit a provozovat vozidlo, může být za normálních silničních podmínek náročné. Nicméně s přibývajícími zimními srážkami, je prevence zásadní.